Hoe kun je jouw e-mails personaliseren?

In dit artikel ga ik in op hoe je e-mails beter kunt personaliseren en daarmee relevanter kunt maken voor je ontvanger. Uit het Nationaal E-mail Onderzoek 2017 blijkt dat 93% van de Nederlanders is ingeschreven op een e-mail nieuwsbrief. Men ontvangt gemiddeld 86 e-mails per week (11 per dag), wat ertoe leidt dat men automatisch gaat selecteren. En hoe val je nu op in de ogen van je ontvanger?

Door relevant te zijn en dus te personaliseren. In dit artikel gaan we dus kijken naar een aantal methodes om personalisatie toe te voegen aan je e-mails.

PS: personaliseren is niet het toevoegen van zijn of haar voornaam ;-).

1/Welkom, wie ben jij?

Een hele simpele om mee te beginnen. Wanneer iemand zich inschrijft voor de nieuwsbrief en je komt voor het eerst in contact met die persoon, dan kun je ervoor kiezen om welkomstmail te sturen waarin je hem of haar vriendelijk welkom heet en kan vragen om digene beter te leren kennen.

Dit is een vrij gemakkelijke manier om direct de profielen van je inschrijvers te verrijken, met simpele demografische gegevens als leeftijd en geslacht. Maar ook kun je hier men al laten aangeven waar ze naar op zoek zijn.

Deze informatie maakt het gemakkelijker om je e-mail te personaliseren.

2/Achterhaal zijn of haar behoeften via het gedrag

Naast vrij vroeg in het stadium te achterhalen hoe oud hij of zij is en wat zijn of haar geslacht is, kan je ook door middel van iemand zijn gedrag bepalen wat het beste past.

Met als voorbeeld, je hebt een eCommerce webshop in accessoires. Je ziet dat men iedere met name interesse toont in houten accessoires, dan kan je ervoor kiezen om deze wat meer accessoires te tonen met hout, om daarmee in zijn of haar behoefte te voorzien.

Aan de hand van de resultaten, kan je bepalen of dit relevant is voor hem of haar en op basis daarvan kan je de benadering optimaliseren. Dit is overigens het gemakkelijkste om te doen met segmenten.

Verzamel een groep met mensen die hetzelfde of vergelijkbaar gedrag vertonen en stel hiervoor een trigger in. Op die manier toon je aan de persoon dat je persoonlijk probeert te zijn en hem of haar het meest relevante te laten zien.

3/Automatische e-mails na een actie

Automatische mails versturen na een bepaalde actie op een platform, in een webshop of op een bedrijfswebsite. Dit maakt het mogelijk om persoonlijk te worden. Een uitstekend voorbeeld hiervan is Facebook.

Wanneer je een tijdje niet op Facebook bent geweest, dan sturen zij een heractiveringsmail met het doel om jou weer terug op het platform te krijgen. Een uitstekende manier om iemand weer te activeren. Gemiddeld gezien hebben dit soort e-mails vanuit een trigger, een veel hogere open rate.

4/Koopgedrag

Naast gedrag op de website, op een platform of in een webshop, kan je natuurlijk ook het koopgedrag analyseren. Dit geeft zeer goed aan wat de behoeften zijn van een gebruiker. Op deze manier kan je gaan kijken naar vergelijkbaar gedrag en kan je segmenten gaan creeren om op te personaliseren.

Concreet voorbeeld: met name geïnteresseerd in shooting games, dan is het wellicht interessant bij de introductie van de nieuwe Call of Duty of Battlefield om men vooraf te informeren over zijn komst en proberen hem of haar te overtuigen van een pre-order.

5/Wanneer ben je jarig?

Tenslotte, is het zeer gemakkelijk om persoonlijk te zijn. Deze is wellicht iets minder relevant, maar wie vindt het nu niet leuk om gefeliciteerd te worden? Geef nou toe ;-).

Aan de hand van de welkomstmail kan je bijvoorbeeld achterhalen wanneer iemand jarig is, en wat is nou leuker dan een korting krijgen voor je verjaardag of gewoon een leuke attentie dat je jarig bent.

Wanneer je als bedrijf echt een relatie wilt gaan opbouwen met je klant, dan is dit een goede manier om mee te beginnen. Iedereen kan een vriendelijke attentie waarderen. Dus waarom niet ;-)?

Kortom, bovenstaande vijf tips om te personaliseren in je e-mails zijn één van de vele mogelijkheden om jouw e-mails nog relevanter te maken voor de ontvangers. Mocht je nu graag meer willen weten of deze tips, laat het dan even weten. Dan help ik je graag om dit te verduidelijken.